Składniki:
3 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mielonych migdałów
3 nieduże kwaśne jabłka
3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
Łyżka cynamonu mielonego
Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki.
Nacinamy w paseczki, za pomocą nożyka. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem.
Powstałą mieszanką nacieramy jabłka i odstawiamy.
Zabieramy się za robienie biszkoptu. Jajka wbijamy do miski,
dosypujemy cukier i całość dość długo ubijamy mikserem na puszystą masę. Dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i
całość mieszamy, ale tylko do połączenia składników.
Tortownicę (moja miała średnicę ok. 22 cm ) smarujemy tłuszczem i
posypujemy łyżką mielonych migdałów. Wlewamy ciasto i posypujemy z wierzchu
resztą mielonych migdałów.
Układamy jabłka- nie musimy ich wciskać, tylko układamy na
wierzchu, same się zapadną w cieście.
Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i pieczemy przez ok. 35-45 minut- do „suchego patyczka”.
trafiłas w moje kubki smakowe, takie ciasto od dawna za mną chodzi
OdpowiedzUsuńfajny i wyglada na prosty....do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta, a moje dzieci wręcz uwielbiają
OdpowiedzUsuńPyszne:) Na następny raz dam mniej cukru bo jak na mój gust za słodkie. Jak ktoś lubi bardziej słodko to zrobic zgodnie z przepisem.
OdpowiedzUsuńSam przepis prosty, wykonanie expres, smak cudny.