Składniki:
275g ciasta francuskiego
6 łyżeczek cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
6 dużych śliwek węgierek
Wykonanie:
Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok.
8 cm .
Wyszło mi 12 takich kwadratów. W każdym z kwadratów robimy nacięcia w kształcie
dwóch liter „L”, w odległości ok. 1
cm od brzegów kwadratów. Ma to wyglądać jak mniejszy
(prawie) kwadrat wycięty w większym kwadracie, ale dwa rogi (po przekątnej)
mają pozostać nie przecięte. Przekładamy
przez siebie przeciwległe krańce ciasta (te przy przeciętych rogach),
rozciągamy je tak, żeby dało się je położyć na krawędziach kwadratu i krawędzie
dociskamy widelcem.
Umyte śliwki przekrajamy
wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek.
Środek każdego kwadratu posypujemy cukrem waniliowym (po ½
łyżeczki na ciastko) i kładziemy połówkę śliwki (skórką do góry).
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż
brzegi ciastek się zarumienią.
bardzo efektowny sposób
OdpowiedzUsuń