wtorek, 4 września 2012

Śliwki w cieście francuskim

Dzisiaj chciałam Wam pokazać błyskawiczne ciasteczka z ciasta francuskiego. Dobre, gotowe ciasto francuskie można bez problemu kupić w wielu sklepach, a dzięki niemu można wyczarować przepyszne cudeńka i słodkie i wytrawne. Zapewniam, że wcale nie trzeba się przy tym jakoś specjalnie męczyć :-) Na pewnym bardzo fajnym blogu znalazłam pomysł na proste i efektowne kwadraty z ciasta francuskiego. Można je wypełnić czym tylko mamy ochotę, u mnie- tym razem- są to Śliwki w cieście francuskim.



Składniki:
275g ciasta francuskiego
6 dużych śliwek węgierek



Wykonanie:
Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok. 8 cm. Wyszło mi 12 takich kwadratów. W każdym z kwadratów robimy nacięcia w kształcie dwóch liter „L”, w odległości ok. 1 cm od brzegów kwadratów. Ma to wyglądać jak mniejszy (prawie) kwadrat wycięty w większym kwadracie, ale dwa rogi (po przekątnej) mają pozostać nie przecięte.  Przekładamy przez siebie przeciwległe krańce ciasta (te przy przeciętych rogach), rozciągamy je tak, żeby dało się je położyć na krawędziach kwadratu i krawędzie dociskamy widelcem.
Umyte śliwki przekrajamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek.                                                 
Środek każdego kwadratu posypujemy cukrem waniliowym (po ½ łyżeczki na ciastko) i kładziemy połówkę śliwki (skórką do góry).
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż brzegi ciastek się zarumienią.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...