poniedziałek, 3 września 2012

Chałka posypana cukrem

No to wakacje już definitywnie się skończyły. W tym roku jeszcze nie dotyczy nas to tak bezpośrednio, ale i tak w  pierwszym dniu szkoły jest coś magicznego. Chociaż z drugiej strony zdecydowanie wolę pierwszy dzień wakacji… Niemniej jednak uważam, że w taki wrześniowy poranek idealnie sprawdzi się słodki, rumiany, śniadaniowy wypiek, jakim jest chałka. Zmodyfikowałam przepis, który znalazłam na Kotlet.tv (tam też w końcu nauczyłam się zawijać chałkę jak należy).  Z przepisu, który zamieściłam w tej notce wychodzą dwie duże i ciężkie chałki. Spokojnie możecie zmniejszyć składniki o połowę i zrobić jedną chałkę- na śniadanie wystarczy :) Ja zrobiłam tyle, bo miałam 50g zamarzniętych drożdży w jednym kawałku i nie bardzo miałam jak je podzielić. Nieskromnie powiem, że Chałka posypana cukrem wyszła przepyszna, dokładnie taka jak chciałam :)



Składniki:
50g drożdży
Szklanka mleka
200g cukru
1 kg mąki
2 jajka
50g masła lub margaryny
Ok. 1 szklanki wody
3 łyżki grubego cukru- do posypania




Wykonanie:
Rozkruszone drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru i zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na kwadrans. Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, resztę cukru. Do oddzielnej miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy je za pomocą widelca i przelewamy je do reszty składników (zostawiając troszkę w miseczce do posmarowania chałek przed pieczeniem). Do miski ze wszystkimi składnikami dolewamy też rozpuszczone i ostudzone masło i ½ szklanki letniej wody. Wyrabiamy ciasto dłońmi, stopniowo dolewając wodę (nie musimy dodać całości, dajemy tyle, żeby składniki się połączyły). Jak ciasto jest już gładkie i jednolite, to formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej z nich formujemy 4 wałki, które bardzo delikatnie oprószamy mąką.
Łączymy końce 4 wałków i zaczynamy splatać z nich warkocz (zewnętrzny prawy wałek przekładamy przez 2 sąsiednie, zewnętrzny lewy wałek przekładamy przez 2 sąsiednie itd.). Końce wałeczków z drugiej strony chałki łączymy ze sobą i chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Analogicznie robimy drugą chałkę z drugiej połowy ciasta. Obie chałki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.




Chałka została przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". O akcji dowiedziałam się z bloga Ireny i Andrzeja


Upiecz Smakowity Chleb!

6 komentarzy:

  1. muszę się kiedyś zabawić w zaplatanie takich warkoczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada rewelacyjnie :) jest juz na mojej liście "do zrobienia"
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda i ślicznie zwinięta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj robiłam bułeczki na drugie śniadanie na jutrzejszy dzień do szkoły:)
    Ale twoja chałka wygląda obłędnie. Na pewno pyszna:)
    Porywam na sobotni poranek z dżemikiem i ciepłym mlekiem:)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie na bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kopereczku jaka udana chałeczka:) piękna:) zapisuję sobie przepis, zrobię niebawem:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...