piątek, 7 września 2012

Brioszki szafranowe

Mięciutkie, puszyste, drożdżowe bułeczki pachnące szafranem. Czego chcieć więcej w piątkowy poranek? Może jeszcze odrobinę domowego dżemu, ale tego akurat w tym roku w koperkowej kuchni szczęśliwie nie brakuje. Przepis znaleziony na Kwestii Smaku zrobiłam już kilka razy, aż wypracowałam moją wersję. A jaką frajdę miała Mała „I” z przyczepianiem małych kuleczek ciasta. Podsumowując Brioszki szafranowe są idealne na leniwe śniadanie…



Składniki:
Spora szczypta szafranu
50ml mleka
50ml maślanki
400g mąki pszennej
50g cukru
7g suchych drożdży instant
½ łyżeczki soli
3 jajka
50g masła lub margaryny



Wykonanie:
Szafran zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 5 minut. Potem dodajemy mąkę, drożdże, cukier, maślankę i sól.  Jajka wbijamy do małej miseczki, roztrzepujemy widelcem, przelewamy do reszty składników, zostawiając odrobinę do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Całość mieszamy grubymi końcówkami miksera przez 5 minut.  Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto dłońmi do momentu aż będzie gładkie, jednolite i sprężyste. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych kawałków.  Z każdego z nich odrywamy mały kawałeczek i lepimy małą kulkę, z większego kawałka- dużą kulkę. Każdą z większych kulek wkładamy do wgłębienia w blaszce do pieczenia muffinek (ja mam blachę, której nie trzeba smarować tłuszczem, ale jeżeli wasza tego wymaga, to oczywiście zróbcie to). W dużych kulkach robimy niewielkie wgłębieni, w których umieszczamy małe kuleczki. Zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Smarujemy zostawionym wcześniej jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.



Brioszki zostały przygotowane w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". O akcji dowiedziałam się z bloga Ireny i Andrzeja

Upiecz Smakowity Chleb!

4 komentarze:

  1. świetne bułeczki-babeczki:) wspaniałe o poranku

    OdpowiedzUsuń
  2. "brioszki" to brzmi jakoś tak słodko..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany jakie piękne bułeczki :) Może i ja przyłączę się do zabawy ze "Smakowitą" :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...