poniedziałek, 18 marca 2013

Guacamole

Meksykańska salsa przyrządzana na bazie awokado. Wystarczy parę chwil, kilka dodatków i mamy idealny sos do tortilli, nachosów, czy innej przekąski. Wyrazisty smak, intensywny, zielony kolor- Guacamole.




Składniki:
1 spore, dojrzałe awokado
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z limonki
½ łyżeczki chili w płatkach
Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Cebulę obieramy i drobno siekamy, wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, płatki chili i obrane awokado pokrojone w kostkę. Dosypujemy płatki chili, dolewamy sok z limonki i całość miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.  Jeżeli nie mamy rozdrabniacza, możemy bardzo drobniutko posiekać cebulę, a awokado rozgnieść za pomocą widelca. Zajmie to troszkę więcej czasu, ale i tak wyjdzie pysznie :-)


2 komentarze:

  1. wygląda smacznie - uwielbiam awokado w każdej postaci, a tak przyrządzone też chętnie zjem - dz. A

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie zielone!
    Dziękuję za przyłączenie się do Zielonej Zabawy! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...