A wiadomo, że najsłodsze są
świąteczne mazurki. Mazurek na waflach to chyba najszybszy mazurek świata. Robi
się go w pół godziny i to razem z ozdabianiem!
Składniki:
4 prostokątne wafle
300g gorzkiej czekolady
100ml śmietany kremówki 30% lub
36%
200g konfitury (u mnie jeżynowa z
brandy)
200g masy kajmakowej
Ozdoby wg uznania, u mnie były to:
Kolorowe pisaki cukrowe
Kolorowe posypki cukrowe
Kwiatki z opłatka
Płatki migdałowe
Wykonanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki i
umieszczamy w dokładnie osuszonej szklanej miseczce. Miseczkę stawiamy na
garnku z gotującą się wodą- w ten sposób rozpuścimy czekoladę w kąpieli wodnej.
Pod sam koniec rozpuszczania dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Jak czekolada jest już
rozpuszczona, to zabieramy się za robienie mazurka.
Jeden wafel smarujemy mniej więcej
połową roztopionej czekolady. Przykrywamy drugim waflem i dociskamy. Drugi
wafel smarujemy konfiturą. Przykrywamy trzecim waflem i dociskamy. Trzeci wafel
smarujemy masą kajmakową. Przykrywamy czwartym waflem i dociskamy. Czwarty
wafel smarujemy roztopioną czekoladą. Czekoladą pokrywamy również boki mazurka.
Teraz zabieramy się za ozdabianie.
Mała „I” zdecydowała, że będzie łąka. Trawę i łodyżki kwiatków narysowałyśmy
zielonym cukrowym pisakiem. Same kwiatki to stokrotki zrobione z opłatka.
Chmurki są zrobione z płatków migdałowych, a słoneczko narysowane żółtym cukrowym
pisakiem. Wszędzie latają cukrowe, motylki. Żeby było bardziej kolorowo Mała
„I” dorzuciła jeszcze cukrową posypkę i perełki.
Piękny mazurek, cudnie zdobiony :) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja!
OdpowiedzUsuńJuż niedługo będzie znowu można zajadać się mazurkiem! Nie mogę się doczekać, do świąt już tylko 2 tygodnie ;)
OdpowiedzUsuń