Składniki:
1 spore, dojrzałe awokado
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z limonki
½ łyżeczki chili w płatkach
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę obieramy i drobno siekamy,
wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, płatki
chili i obrane awokado pokrojone w kostkę. Dosypujemy płatki chili, dolewamy
sok z limonki i całość miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Przekładamy do miseczki, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do
lodówki. Jeżeli nie mamy rozdrabniacza, możemy bardzo drobniutko posiekać cebulę, a awokado rozgnieść za pomocą widelca. Zajmie to troszkę więcej czasu, ale i tak wyjdzie pysznie :-)
wygląda smacznie - uwielbiam awokado w każdej postaci, a tak przyrządzone też chętnie zjem - dz. A
OdpowiedzUsuńPysznie zielone!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przyłączenie się do Zielonej Zabawy! :)