sobota, 9 marca 2013

Tarta z jabłkami

W Koperkowej kuchni, szczególnie w sezonie zimowym, jabłek nie brakuje. Jemy je na surowo, dodajemy je do surówek, pieczonego mięsa, racuchów, naleśników i pysznych deserów. Tym razem powstało delikatne, kruche ciasto zapieczone na złoto, a do tego pyszne jabłka z cynamonem. Tarta z jabłkami ozdobiona kruchymi motylkami- mniam :-)




Składniki:
200g masła
2 szklanki mąki
Jajko
1 kg jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu

Wykonanie:
Miękkie masło kroimy w kostkę. Dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i jednolite, jak będzie zbyt suche, możemy dodać odrobinę wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Trzemy je potem na grubej buraczanej tarce, przekładamy na patelnię, dodajemy cukier i zaczynamy podgrzewać. Smażymy jabłka przez ok. 30 minut, na średnim ogniu- powinna z nich odparować woda. Na samym końcu dodajemy cynamon, mieszamy i próbujemy- jak są za kwaśne, możemy dosypać więcej cukru.
Schłodzone ciasto wałkujemy na dość cienki placek, przekładamy do formy do pieczenia tarty, dokładnie wykładamy spód i boki- nadmiar ciasta odcinamy. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i formę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut- aż ciasto ładnie się zarumieni.
Resztę ciasta ponownie wałkujemy i foremkami do wykrawania ciasteczek wycinamy dowolne kształty.
Na podpieczony spód przekładamy podsmażone jabłka z patelni. Na wierzchu układamy kształty powycinane z kruchego ciasta.
Formę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut. 


2 komentarze:

  1. ślicznie wyglądają te motylki na tartej :) Fajnie to sobie wymyśliłaś :))
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie wpisu do mojej jabłuszkowej akcji,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...