czwartek, 7 marca 2013

Bananowe muffinki

Zrobiłam muffinki z bananami. Pyszne i słodkie. Bez mleka i tłuszczu. Biały cukier zastąpiłam trzcinowym, dodałam trochę otrębów- żeby było ciut zdrowiej.  Bardzo lubię robić muffinki. Są bajecznie proste w przygotowaniu- bez użycia miksera, trudno je zepsuć i zawsze wychodzą smaczne. Tak było i tym razem- Bananowe muffinki znikały błyskawicznie.




Składniki:
3 dojrzałe banany
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki otrębów pszennych
1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego
2 jajka
1 szklanka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:
Banany myjemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy do nich wodę i wbijamy jajka, całość dokładnie mieszamy. Przesianą mąkę mieszamy z otrębami, cukrem, sodą i proszkiem. Suche składniki wsypujemy do mokrych. Mieszamy, ale tylko tak, żeby składniki się połączyły.
Ciasto przekładamy do foremek do pieczenia muffinek (możemy je wyłożyć papilotkami). Foremki zapełniamy do 2/3 wysokości.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut (powinny ładnie wyrosnąć i zarumienić się).
Przepis na 12 muffinek.


1 komentarz:

  1. Pychotka, pyszne a do tego zdrowe :)

    Dziękuję za zgloszenie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...