Składniki:
3 dojrzałe banany
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki otrębów pszennych
1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego
2 jajka
1 szklanka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Banany myjemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy za pomocą
widelca. Dodajemy do nich wodę i wbijamy jajka, całość dokładnie mieszamy. Przesianą
mąkę mieszamy z otrębami, cukrem, sodą i proszkiem. Suche składniki wsypujemy
do mokrych. Mieszamy, ale tylko tak, żeby składniki się połączyły.
Ciasto przekładamy do foremek do pieczenia muffinek (możemy
je wyłożyć papilotkami). Foremki zapełniamy do 2/3 wysokości.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20
minut (powinny ładnie wyrosnąć i zarumienić się).
Przepis na 12 muffinek.
Pychotka, pyszne a do tego zdrowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zgloszenie!