Składniki:
10 skrzydełek z kurczaka
1 szklanka ketchupu z cukinii
2 łyżki miodu
1 łyżeczka chili w płatkach
Wykonanie:
Skrzydełka dokładnie myjemy, czyścimy i osuszamy. Każde
skrzydełko kroimy na 3 części. My nie lubimy tych najmniejszych, ostro
zakończonych kawałków, na których jest tylko skóra i kostki, dlatego zamrażam
je i gotuję potem na nich jakąś zupę.
Ketchup z cukinii mieszamy z płynnym miodem i płatkami
chili. Skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy ketchupową
marynatą, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, ale
najlepiej jest je zostawić na całą noc.
Przykryte naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut. Odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze
przez pół godziny.
Podajemy z ryżem.
Mój syn uwielbia takie proste rozwiązania :) Muszę mu to przyrządzić dzisiaj na obiad :)
OdpowiedzUsuń