poniedziałek, 11 marca 2013

Kurczak pieczony w ketchupie z cukinii

Latem zrobiłam przepyszny ketchup z cukinii. Wykorzystuję go najczęściej jako dodatek, sos do potraw, ale czasem ketchup z cukinii jest jednym z głównych składników dania. Tym razem użyłam go jako marynaty do pieczonego kurczaka, a właściwie skrzydełek z kurczaka. Oczywiście skrzydełka można upiec również w zwykłym ketchupie- też wyjdzie pysznie. Kurczak pieczony w ketchupie z cukinii.

Składniki:
10 skrzydełek z kurczaka
1 szklanka ketchupu z cukinii
2 łyżki miodu
1 łyżeczka chili w płatkach

Wykonanie:
Skrzydełka dokładnie myjemy, czyścimy i osuszamy. Każde skrzydełko kroimy na 3 części. My nie lubimy tych najmniejszych, ostro zakończonych kawałków, na których jest tylko skóra i kostki, dlatego zamrażam je i gotuję potem na nich jakąś zupę.  
Ketchup z cukinii mieszamy z płynnym miodem i płatkami chili. Skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy ketchupową marynatą, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej jest je zostawić na całą noc.
Przykryte naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut. Odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze przez pół godziny.
Podajemy z ryżem. 


1 komentarz:

  1. Mój syn uwielbia takie proste rozwiązania :) Muszę mu to przyrządzić dzisiaj na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...