wtorek, 26 marca 2013

Jajka z łososiem faszerowane kaparami

Jak jest Wielkanoc to musza być jajka. Żeby nie było nudno, to dobrze jest podać jajka faszerowane. Powstaje tylko pytanie czym faszerować jajka? Tym razem postawiłam na kapary i wyszło świetnie. Do tego wędzony łosoś i samodzielnie wyhodowana rzeżucha. Jajka z łososiem faszerowane kaparami.






Składniki:
4 jajka
1 łyżka kaparów
1 łyżka majonezu
1 spora szczypta chili w płatkach
Sól i pieprz
100g wędzonego łososia
4 łyżeczki rzeżuchy
Sok z cytryny

Wykonanie:
Jajka po ugotowaniu na twardo i ostudzeniu obieramy ze skorupek. Ścinamy spód jajka- dzięki temu będą mogły stać stabilnie. Ścinamy też wierzch i za pomocą łyżeczki bardzo ostrożnie wyjmujemy żółtko. Ścięte kawałki białka i wyjęte żółtka przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy również kapary, majonez i chili. Całość miksujemy do momentu aż powstanie gładka i jednolita masa, którą doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym farszem napełniamy jajka (najwygodniej jest to zrobić za pomocą szprycy). Faszerowane jajka owijamy cieniutkimi plasterkami wędzonego łososia, który powinien bez problemu przykleić się do jajek. Jajka przykrywamy czapeczkami z rzeżuchy, i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.



 Współorganizatorem konkursu jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl

 Kolorowe śniadanie wielkanocne

4 komentarze:

  1. Jak ja nie lubię kaparów i łososia :((
    Wpadnij do mnie do wzięcia są dwie książki kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne danie. Uwielbiam łososia.
    ( abym mogła dodać przepis do akcji Kolorowe śniadanie pod przepisem musi znaleźć się też zdanie umieszczone w regulaminie akcji)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak mogłam to przeoczyć, już poprawiłam :)Pozdrawiam i dziękuję :)

      Usuń
  3. bardzo elegancka przystawka.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...