Składniki:
4 jajka
1 łyżka kaparów
1 łyżka majonezu
1 spora szczypta chili w płatkach
Sól i pieprz
100g wędzonego łososia
4 łyżeczki rzeżuchy
Sok z cytryny
Wykonanie:
Jajka po ugotowaniu na twardo i
ostudzeniu obieramy ze skorupek. Ścinamy spód jajka- dzięki temu będą mogły
stać stabilnie. Ścinamy też wierzch i za pomocą łyżeczki bardzo ostrożnie
wyjmujemy żółtko. Ścięte kawałki białka i wyjęte żółtka przekładamy do
rozdrabniacza, dodajemy również kapary, majonez i chili. Całość miksujemy do
momentu aż powstanie gładka i jednolita masa, którą doprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Powstałym farszem napełniamy jajka (najwygodniej jest to zrobić za
pomocą szprycy). Faszerowane jajka owijamy cieniutkimi plasterkami wędzonego
łososia, który powinien bez problemu przykleić się do jajek. Jajka przykrywamy
czapeczkami z rzeżuchy, i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Współorganizatorem konkursu jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl
Jak ja nie lubię kaparów i łososia :((
OdpowiedzUsuńWpadnij do mnie do wzięcia są dwie książki kulinarne :)
Bardzo apetyczne danie. Uwielbiam łososia.
OdpowiedzUsuń( abym mogła dodać przepis do akcji Kolorowe śniadanie pod przepisem musi znaleźć się też zdanie umieszczone w regulaminie akcji)
Pozdrawiam serdecznie :)
Nie wiem jak mogłam to przeoczyć, już poprawiłam :)Pozdrawiam i dziękuję :)
Usuńbardzo elegancka przystawka.
OdpowiedzUsuń