wtorek, 19 lutego 2013

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym

Znowu zasypało nas śniegiem, a już  pachniało wiosną… Mam dosyć zimy, serdecznie dosyć zimy, tylko Mała „I” cieszy się z nowych „dostaw” śniegu, lecz cóż, taki wiek ;-) A co dobrego można zjeść w taki zimowy dzień? Proponuję polędwiczkę w sosie grzybowym. W pysznym sosie zrobionym z niezwykle aromatycznych suszonych grzybów. Grzybów które kilka miesięcy temu zbieraliśmy całą rodziną w okolicznych lasach… Jak zrobić sos grzybowy z suszonych grzybów? To nic skomplikowanego. Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym, zapraszam :-)

Składniki:
250g polędwiczki wieprzowej
Sól
Pieprz
¼ szklanki mąki
4 łyżki oleju
Sos:
Szklanka suszonych grzybów
2 i ½ szklanki wody
Marchewka
Pietruszka
Cebula
Sól
Pieprz
1 listek laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
1 ziarenko czarnego pieprzu
Pęczek natki pietruszki
2 łyżki mąki
150g gęstego jogurtu naturalnego

Wykonanie:
Grzyby zalewamy wodą, warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę kroimy na mniej więcej 4 cm kawałki, cebulę kroimy na ćwiartki. Warzywa dorzucamy do grzybów, dodajemy też listek laurowy, ziele angielskie i ziarenko pieprzu. Całość gotujemy pod przykryciem przez 45 minut, na średnim ogniu.
W tym czasie polędwiczkę kroimy na 2 cm plastry, każdy z nich wkładamy do foliowego woreczka i delikatnie tłuczemy płaską stroną tłuczka do mięsa. Rozbite kotleciki posypujemy solą i pieprzem, a następnie panierujemy w mące (mięso powinno być właściwie tylko oprószone mąką). Na patelni rozgrzewamy olej, i układamy kotleciki, smażymy z obu stron po mniej więcej 5 minut, aż się zarumienią. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy, żeby nie ostygły za bardzo.
Ugotowane grzyby przecedzamy przez sitko (wywar zostawiamy!). Zostawiamy też marchewkę i grzyby. Grzyby drobno siekamy, a marchewkę kroimy w półplasterki.
Na patelni po smażeniu kotlecików podsmażamy mąkę przez 2 minuty, potem porcjami dolewamy wywar z gotowania grzybów, cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki z mąki. Dodajemy też grzyby i marchewkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wyłączamy gaz pod patelnią i do sosu dodajemy jogurt naturalny w temperaturze pokojowej. Mieszamy.
Kotleciki podajemy polane sosem. Jeżeli za bardzo ostygły, możemy je podgrzać w sosie. 



1 komentarz:

  1. Mmm... mnie też ta zima przytłacza, jutro chyba poprawię sobie humor serwując to danie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...