sobota, 2 lutego 2013

Hummus

Pasta kanapkowa z ciecierzycy i sezamu. Z dużą ilością czosnku i koniecznie z zieleniną (najlepiej z kolendrą, ale natka pietruszki też może być).  Mała „I” do kanapek z tą pastą koniecznie musi zjeść pomidora. Ja tam mogę jeść Hummus za pomocą łyżeczki- prosto z miseczki :-)



Składniki:
250g ciecierzycy z puszki
75g sezamu
3 łyżki oliwy
Łyżka oleju sezamowego
Łyżka soku wyciśniętego z limonki
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki chili z płatkach
Pęczek kolendry lub natki pietruszki
Sól

Wykonanie:
Sezam prażymy chwilę na suchej patelni (powinien tylko odrobinkę zbrązowieć). Przesypujemy go do rozdrabniacza, dolewamy oliwę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, olej sezamowy, sok z limonki, obrane, posiekane ząbki czosnku, chili i posiekaną kolendrę. Całość miksujemy na gładką masę i doprawiamy solą do smaku. Jeżeli pasta jest zbyt sucha to możemy dodać odrobinę przegotowanej wody. 



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...