Składniki:
250g ciecierzycy z puszki
75g sezamu
3 łyżki oliwy
Łyżka oleju sezamowego
Łyżka soku wyciśniętego z limonki
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki chili z płatkach
Pęczek kolendry lub natki pietruszki
Sól
Wykonanie:
Sezam prażymy chwilę na suchej patelni (powinien tylko
odrobinkę zbrązowieć). Przesypujemy go do rozdrabniacza, dolewamy oliwę i
miksujemy na gładką masę. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, olej sezamowy, sok z
limonki, obrane, posiekane ząbki czosnku, chili i posiekaną kolendrę. Całość miksujemy
na gładką masę i doprawiamy solą do smaku. Jeżeli pasta jest zbyt sucha to
możemy dodać odrobinę przegotowanej wody.
Też mam w planach :) Dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuń