środa, 6 lutego 2013

Szpinakowe zawijaski

Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami są doskonałym pomysłem na kolację ze znajomymi. Bułeczki są moją propozycją do zabawy kulinarnej „Odkryj Kujawski ze smakiem”, pod patronatem portalu „ZPierwszegoTłoczenia.pl” , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.- producent linii Kujawski ze Smakiem. Zrobienie ich wcale nie jest skomplikowane, a Szpinakowe zawijaski nie dość, że fajnie wyglądają, to jeszcze świetnie smakują.



Składniki:
Ciasto:
350g mąki pszennej
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2/3 szklanki ciepłej wody
4 łyżki Oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka soli
1 jajko
Farsz:
450g liści szpinaku
2 łyżki Oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
2 ząbki czosnku
100g suszonych pomidorów w oleju
Sól i pieprz do smaku




Wykonanie:
Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut. Mieszamy obie mąki z solą, wbijamy jajko i dodajemy i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając Olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Jak ciasto będzie już gładkie i jednolite, to formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Umyte i osuszone listki szpinaku dość drobno siekamy. Podsmażamy przez parę minut na Oleju Kujawskim z pomidorami czosnkiem i bazylią. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odsączone, suszone pomidory pokrojone w kostkę. Całość smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt prostokąta. Na każdy z prostokątów wykładamy połowę farszu i dokładnie rozsmarowujemy po cieście (zostawiając po 1 cm marginesu wzdłuż dłuższych boków). Z każdego z prostokątów formujemy rulon, dokładnie zlepiając boki i oba rulony kroimy na plastry grubości ok. 1-2 cm. Tak powstałe zawijaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.
Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe bułeczki. 


2 komentarze:

  1. niesamowite :) pierwszy raz czytam przepis i wszystkie składniki mam w lodówce/szafce :) a na blacie nawet gotowe ciasto drożdżowe (wg mojego przepisu chlebowe :) ) za chwilę piekę :) dziękuję za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają te zawijaski :)
    Dziękuję za udzial w konkursie, pozdrawiam!
    Majana

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...