czwartek, 7 lutego 2013

Mini pączki i oponki serowe

Mieszkamy blisko bardzo przyzwoitej piekarni. W piekarni tej kupujemy bardzo przyzwoite pieczywo, a czasem też przepyszne mini pączki serowe. Mała „I” je uwielbia, dlatego w tym roku, w związku z Tłustym Czwartkiem postanowiłam przygotować takie w domu. Lekko zmodyfikowałam przepis Margarytki i w koperkowej kuchni powstała cała fura malutkich pączków serowych i dodatkowo, druga fura serowych oponek. Najsmaczniejsze są na świeżo, tego samego dnia. Drugiego dnia też są smaczne, ale to już nie to samo. Mini pączki i oponki serowe koperkowy mąż zabrał ze sobą do pracy, bo takiej ilości słodkości koperkowa rodzina nie jest w stanie pochłonąć w tak krótkim czasie :-)


                   
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
500g twarogu półtłustego
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
¼ szklanki cukru pudru
1 jajko
3 żółtka
30g masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mocnego alkoholu (np. koniaku)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatki:
Cukier puder do posypania
Planta do smażenia



Wykonanie:
Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy jajko, żółtka, roztopione i ostudzone masło, cukier puder, jogurt, ekstrakt waniliowy i alkohol. Całość miksujemy za pomocą miksera na gładką masę, Dosypujemy proszek do pieczenia, sodę i połowę mąki i całość miksujemy do momentu aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, dosypujemy resztę mąki i rękoma wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo się lepi możemy dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo, żeby oponki i pączki nie wyszły za twarde.
Jak ciasto jest już gładkie i jednolite, dzielimy je na porcje i po kolei wałkujemy (podsypując niewielką ilością mąki) na placek grubości ok. 1 cm.
Szklanką wykrawamy kółka, w środku których wykrawamy mniejsze kółka za pomocą kieliszka.
W ten sposób robimy i oponki i mini pączki. Przykrywamy je ściereczką, żeby nie wyschły.
W międzyczasie, w szerokim garnku roztapiamy tłuszcz i jak już będzie miał odpowiednią temperaturę (żeby to sprawdzić wrzucamy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego- powinien zarumienić się w kilkanaście sekund) smażymy partiami, najpierw serowe oponki, a potem mini pączki. Jednocześnie do garnka wrzucamy tylko kilka sztuk, żeby nie obniżać za bardzo temperatury tłuszczu. Smażymy do momentu aż ładnie zarumienią się z każdej strony (najwygodniej jest je obracać patyczkiem do szaszłyków), a z już usmażonych, odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Ostudzone oponki serowe i miniaturowe pączki posypujemy cukrem pudrem. 




4 komentarze:

  1. świetny przepis. Oponki wyszły przepyszne:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealny przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, nieco odmienny, wydaje się zdrowszy, zabieram sie do roboty.
    Obecnie poszukuję przepisu na prawdziwe amerykańskie donaty.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...