Dziś Mała „I” podobną zupę pochłania w niesamowitych
ilościach. Dlatego Zupa pomidorowa z kładzionymi kluseczkami jest jedną z
popularniejszych zup w koperkowej kuchni.
Składniki:
½ litra przecieru pomidorowego
1 szklanka mąki
1 jajko
Woda
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do bulionu dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy i
podgrzewamy.
Do przesianej mąki dodajemy roztrzepane jajko, odrobinę soli
i mieszamy (najwygodniej robić to widelcem). Dolewamy odrobinę wody, tylko
tyle, żeby składniki się połączyły- masa na kluski powinna być bardzo gęsta. Teraz
bierzemy łyżkę i nabieramy na koniec łyżki odrobinę ciasta (ciasto nie powinno
zajmować więcej miejsca niż ¼ łyżki), łyżkę wkładamy do gotującej się zupy. Kluseczka
powinna natychmiast odlepić się od łyżki. Na łyżkę znowu nabieramy trochę
ciasta i wkładamy do gotującej się zupy- i tak robimy aż ciasto się skończy.
Zupę gotujemy jeszcze z 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem i podajemy. Możemy dodać jeszcze trochę śmietany lub jogurtu
naturalnego.
uwielbiam pomidorową z takimi kluseczkami :))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kluski kładzione. Dla mnie to symbol choroby - ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu - w sensie rodzice mają czas i gotują rosół z kluskami. Mniam. Dziękuje za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńkurcze strasznie dawno nie robiłam zupy...a bardzo lubię tylko ostatnio to nie mam na nic czasu....niedobrze..niedobrze....zazdroszcze obiadu:)))
OdpowiedzUsuń