wtorek, 26 lutego 2013

Zupa pomidorowa z kładzionymi kluseczkami

Kładzione kluski pamiętam dzieciństwa. Moja babcia często robiła je do zupy pomidorowej. Właśnie taką zupę lubiłam najbardziej. Zupa pomidorowa zrobiona na prawdziwym domowym rosole, a w niej koniecznie kluski kładzione.
Dziś Mała „I” podobną zupę pochłania w niesamowitych ilościach. Dlatego Zupa pomidorowa z kładzionymi kluseczkami jest jedną z popularniejszych zup w koperkowej kuchni.

Składniki:
1 litr bulionu
½ litra przecieru pomidorowego
1 szklanka mąki
1 jajko
Woda
Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Do bulionu dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy i podgrzewamy.
Do przesianej mąki dodajemy roztrzepane jajko, odrobinę soli i mieszamy (najwygodniej robić to widelcem). Dolewamy odrobinę wody, tylko tyle, żeby składniki się połączyły- masa na kluski powinna być bardzo gęsta. Teraz bierzemy łyżkę i nabieramy na koniec łyżki odrobinę ciasta (ciasto nie powinno zajmować więcej miejsca niż ¼ łyżki), łyżkę wkładamy do gotującej się zupy. Kluseczka powinna natychmiast odlepić się od łyżki. Na łyżkę znowu nabieramy trochę ciasta i wkładamy do gotującej się zupy- i tak robimy aż ciasto się skończy.
Zupę gotujemy jeszcze z 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy. Możemy dodać jeszcze trochę śmietany lub jogurtu naturalnego.


3 komentarze:

  1. uwielbiam pomidorową z takimi kluseczkami :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kluski kładzione. Dla mnie to symbol choroby - ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu - w sensie rodzice mają czas i gotują rosół z kluskami. Mniam. Dziękuje za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze strasznie dawno nie robiłam zupy...a bardzo lubię tylko ostatnio to nie mam na nic czasu....niedobrze..niedobrze....zazdroszcze obiadu:)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...