Składniki:
2 żółtka
1 jajko
1 szklanka gotowego kajmaku
2 i ½ łyżki mąki
Odrobina masła do wysmarowania foremek
Odrobina mąki do oprószenia foremek
Dodatki:
Lody waniliowe
Ewentualnie odrobina soli morskiej
Wykonanie:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 210 stopni. Przygotowujemy
sobie foremki żaroodporne (najwygodniejsze są nieduże, pojedyncze foremki, bo z
takich najłatwiej wydobyć upieczone babeczki). Foremki smarujemy masłem i
posypujemy mąką.
Mikserem ubijamy jajko i żółtko na białą, puszystą masę. Dodajemy
kajmak i jeszcze chwilę ubijamy- do momentu aż masa będzie gładka i jednolita. Wtedy,
nie przerywając miksowania, dosypujemy przesianą mąkę. Jak wszystkie składniki
się połączą przelewamy masę do foremek (mniej więcej do 2/3 ich wysokości).
Foremki wstawiamy do piekarniki i pieczemy do momentu aż
babeczki ładnie zapieką się z góry, ale nadal będą miały płynny środek. Zajmie
to ok. 10 minut. Jeżeli będziemy piec za długo, to w prawdzie nie będzie płynnego kajmaku, ale
babeczki i tak będą pyszne i aksamitne.
Upieczone babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek. Podajemy
jeszcze ciepłe, kładąc obok gałkę lodów.
Wyszło mi 8 niedużych babeczek.
Witaj! Cieszę się, że dołączyłaś do lutowej Cukierni! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJa też się cieszę, bo babeczki są bajecznie pyszne :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
Usuńale pysznie wygląda, zwłaszcza nadzienie:)
OdpowiedzUsuń