czwartek, 21 lutego 2013

Fondat kajmakowy- Babeczki z płynnym kajmakiem

Czy można zrobić przepyszny, całkiem wykwintny deser w mniej niż pół godziny? Można, a udowodniła to Anna Maria, gospodyni lutowej Weekendowej Cukierni. Babeczki idealnie nadają się jako błyskawiczny deser dla niespodziewanych gości. Najlepiej smakują z gorzką herbatą, bo same są przeraźliwie słodkie. Babeczki z płynnym kajmakiem.




Składniki:
2 żółtka
1 jajko
1 szklanka gotowego kajmaku
2 i ½ łyżki mąki
Odrobina masła do wysmarowania foremek
Odrobina mąki do oprószenia foremek
Dodatki:
Lody waniliowe
Ewentualnie odrobina soli morskiej

Wykonanie:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 210 stopni. Przygotowujemy sobie foremki żaroodporne (najwygodniejsze są nieduże, pojedyncze foremki, bo z takich najłatwiej wydobyć upieczone babeczki). Foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Mikserem ubijamy jajko i żółtko na białą, puszystą masę. Dodajemy kajmak i jeszcze chwilę ubijamy- do momentu aż masa będzie gładka i jednolita. Wtedy, nie przerywając miksowania, dosypujemy przesianą mąkę. Jak wszystkie składniki się połączą przelewamy masę do foremek (mniej więcej do 2/3 ich wysokości).
Foremki wstawiamy do piekarniki i pieczemy do momentu aż babeczki ładnie zapieką się z góry, ale nadal będą miały płynny środek. Zajmie to ok. 10 minut. Jeżeli będziemy piec za długo,  to w prawdzie nie będzie płynnego kajmaku, ale babeczki i tak będą pyszne i aksamitne.
Upieczone babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek. Podajemy jeszcze ciepłe, kładąc obok gałkę lodów.
Wyszło mi 8 niedużych babeczek. 


3 komentarze:

  1. Witaj! Cieszę się, że dołączyłaś do lutowej Cukierni! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się cieszę, bo babeczki są bajecznie pyszne :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. ale pysznie wygląda, zwłaszcza nadzienie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...