poniedziałek, 18 lutego 2013

Risotto z cheddarem

Jak już zupełnie nie chce mi się robić obiadu, to robię risotto. Po pierwsze ryż do risotto zawsze jest w jednej z moich kuchennych szafek, po drugie, wszyscy, łącznie z Małą „I” zjedzą risotto bez marudzenia- i to niezależnie od dodatków. A po trzecie, skoro już otwieram wino to przecież mogę też nalać trochę do kieliszka, a sączenie dobrego wina podczas gotowania poprawia humor :-) Dzisiejsze risotto jest kolejnym udanym przepisem Nigelli przeniesionym do koperkowej kuchni. Risotto z cheddarem raz!

Składniki:
Łyżka oleju
2 dymki
300g ryżu do risotto
125ml białego wina
½ łyżeczki musztardy sarepskiej
1 l bulionu warzywnego
100g cheddara
½ pęczka szczypiorku

Wykonanie:
Na oleju podsmażamy posiekaną dymkę, jak się zeszkli, to dorzucamy ryż i całość ciągle mieszając smażymy przez 3 minuty. Bulion w garnuszku stawiamy na palniku obok- powinie być ciągle gorący.
Na patelnię z ryżem wlewamy wino i musztardę i smażymy aż ryż wchłonie płyn, wtedy wlewamy łyżkę wazową bulionu, a jak zostanie wchłonięta przez ryż to kolejną, itd. Mieszając, gotujemy ryż aż będzie miękki, zajmie to ok. 20 minut. Wtedy dodaje ser cheddar pokrojony w kostkę, mieszamy i podajemy gorące risotto posypane posiekanym szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...