Składniki:
Łyżka oleju
2 dymki
300g ryżu do risotto
125ml białego wina
½ łyżeczki musztardy sarepskiej
100g cheddara
½ pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Na oleju podsmażamy posiekaną dymkę, jak się zeszkli, to
dorzucamy ryż i całość ciągle mieszając smażymy przez 3 minuty. Bulion w
garnuszku stawiamy na palniku obok- powinie być ciągle gorący.
Na patelnię z ryżem wlewamy wino i musztardę i smażymy aż
ryż wchłonie płyn, wtedy wlewamy łyżkę wazową bulionu, a jak zostanie
wchłonięta przez ryż to kolejną, itd. Mieszając, gotujemy ryż aż będzie miękki,
zajmie to ok. 20 minut. Wtedy dodaje ser cheddar pokrojony w kostkę, mieszamy i
podajemy gorące risotto posypane posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz