Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100g masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy miękkie masło pokrojone
w kostkę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jak powstanie kruszonka,
dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy i wbijamy jajko. Całość mieszamy i
wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Odrywamy mniej
więcej 1/3 ciasta i dodajemy do niej kakao- wyrabiamy do momentu aż ciasto
będzie miało w miarę jednolity kolor. Oba kawałki ciasta odkładamy na pół
godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. ½ cm, powinno
ładnie dać się wałkować bez podsypywania mąką, jeżeli jednak przykleja się do
blatu lub do wałka, to oczywiście możemy podsypać odrobinę mąki. Wycinamy
dowolne kształty za pomocą foremek do wykrawania ciastek. Najfajniej wyglądają
ciastka, w których łączymy jasne i ciemne ciasto. Można np. wyciąć duże serce z
jasnego ciasta, wyciąć w środku mniejszą foremką małe serce i na jego miejscu
umieścić serce wycięte tą samą foremką, ale z ciemnego ciasta. Oczywiście
zamiast serca można wyciąć dowolny kształt (np. literki). Trzeba tylko
pamiętać, żeby i jasne i ciemne ciasto było rozwałkowane na tę samą grubość.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut- czas
pieczenia zależy od wielkości i grubości ciasteczek!
ale piękne wyznanie miłości!
OdpowiedzUsuń