wtorek, 29 stycznia 2013

Błyskawiczne trufle

Macie czasem ochotę na coś słodkiego? Tak po prostu bez okazji. Ja czasem mam. Najczęściej na coś domowego, ale niezbyt pracochłonnego, tak, żeby było gotowe w mniej niż pół godziny. Takie właśnie są te trufelki. Robię je ze składników, które zawsze mam w domu. Jak akurat nie macie musli, możecie zastąpić je błyskawicznymi płatkami owsianymi, też będzie pysznie. Zapraszam na Błyskawiczne trufle.



Wykonanie:
½ szklanki mleka
25g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
1 i ½ szklanki musli z suszonymi owocami i orzechami
Ok. 3 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło, kakao i miód. Całość podgrzewamy ciągle mieszając. Jak masło całkowicie się rozpuści zdejmujemy rondelek z ognia i mieszając dosypujemy musli. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać ciut więcej płatków.
Z ciepłej masy formujemy nieduże kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Z przepisu wychodzi mi ok. 20 sztuk. Najlepiej zjeść je od razu, ale jak zostaną, to możemy przez kilka dni przechowywać je w lodówce.



3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak określić datę do spożycia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi powiedzieć, jak precyzyjnie określić termin przydatności do spożycia, ale spokojnie przez kilka dni mogą poleżeć w lodówce, chociaż jak większość domowych słodkości- najsmaczniejsze są niedługo po zrobieniu.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...