Składniki:
Cebula
Ząbek czosnku
½ kg pomidorów
2 łyżki oliwy
750ml bulionu
Spore, dojrzałe awokado
Limonka
150g białego sera
100g żółtego sera
100g chipsów taco
Sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę i czosnek po obraniu drobno siekamy. Do garnka z
grubym dnem wlewamy oliwę, podgrzewamy, wrzucamy czosnek z cebulą, odrobinę
soli i podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli. Dodajemy obrane pomidory
pokrojone w kostkę (żeby było je łatwo obrać, wcześniej należy je sparzyć
wrzątkiem). Całość dusimy przez parę chwil, ciągle mieszając i zalewamy
bulionem. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut i dorzucamy skórkę startą z
dokładnie umytej limonki.
W międzyczasie awokado obieramy i rozgniatamy widelcem,
dodajemy sok wyciśnięty z limonki i biały ser. Całość dokładnie rozgniatamy
widelcem na jednolitą pastę. Dorzucamy
do zupy. Wyłączamy palnik pod garnkiem, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, wkładamy też po
kilka chipsów taco i posypujemy startym, żółtym serem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut w 180
stopniach.
brzmi smakowicie, na pewno przetestuję
OdpowiedzUsuńZapisuję do wypróbowania, bo wygląda znakomicie, a awokado uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam, trochę inaczej, bo bez chipsów i nie zapiekałam - jest przepyszna:) dzięki za pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Bardzo smaczna
OdpowiedzUsuń