środa, 9 stycznia 2013

Meksykańska zupa z awokado

Pyszne, gęste, pożywne zupy doskonale sprawdzają się przez cały rok. Akurat ta, zaproponowana przeze mnie dzisiaj, najlepiej smakuje pod koniec lata- kiedy pomidory są idealnie dojrzałe.  Ale nawet zimą jej smak jest wyjątkowy, może dlatego, że przypomina słoneczne miesiące? Świeże pomidory można zastąpić tymi w puszce. W każdym razie, meksykańską zupę z awokado robię od czasu do czasu, o każdej porze roku, bo najprościej w świecie lubimy ją :-) Przepis znalazłam na ulotce w Lidlu  (było to na długo przed zatrudnieniem przez nich Pascala i Okrasy), po kilku próbach powstała wersja, która najbardziej nam odpowiada i zagościła w koperkowej kuchni na stałe. Meksykańska zupa z awokado, zapraszam :-)



Składniki:
Cebula
Ząbek czosnku
½ kg pomidorów
2 łyżki oliwy
750ml bulionu
Spore, dojrzałe awokado
Limonka
150g białego sera
100g żółtego sera
100g chipsów taco
Sól, pieprz

Wykonanie:
Cebulę i czosnek po obraniu drobno siekamy. Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę, podgrzewamy, wrzucamy czosnek z cebulą, odrobinę soli i podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli. Dodajemy obrane pomidory pokrojone w kostkę (żeby było je łatwo obrać, wcześniej należy je sparzyć wrzątkiem). Całość dusimy przez parę chwil, ciągle mieszając i zalewamy bulionem. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut i dorzucamy skórkę startą z dokładnie umytej limonki.
W międzyczasie awokado obieramy i rozgniatamy widelcem, dodajemy sok wyciśnięty z limonki i biały ser. Całość dokładnie rozgniatamy widelcem na jednolitą pastę.  Dorzucamy do zupy. Wyłączamy palnik pod garnkiem, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, wkładamy też po kilka chipsów taco i posypujemy startym, żółtym serem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut w 180 stopniach.



4 komentarze:

  1. brzmi smakowicie, na pewno przetestuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję do wypróbowania, bo wygląda znakomicie, a awokado uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobiłam, trochę inaczej, bo bez chipsów i nie zapiekałam - jest przepyszna:) dzięki za pomysł.
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...