Składniki:
4 marchewki
1 szklanka mrożonego groszku
½ szklanki wody
2 łyżki masła
Łyżka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki cukru
¼ łyżeczki soli
Wykonanie:
Obrane i umyte marchewki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy
do rondelka, dodajemy łyżkę masła i wlewamy wodę. Przykrywamy i gotujemy przez
15 minut na niedużym ogniu. Dodajemy rozmrożony groszek i po wymieszaniu dusimy
jeszcze przez 5 minut.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę i
dokładnie mieszamy przez pół minuty.
Do rondelka z marchewką i groszkiem dodajemy mąkę z masłem,
cukier i sól. Całość dokładnie mieszamy, gotujemy przez 2 minuty i marchewka z
groszkiem gotowa :-)
zdecydowany smak dzieciństwa, uwielbiam <3 teraz dodaję jeszcze kukurydzy :)
OdpowiedzUsuńrobię taką samą:) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMozna wykorzystac tez mrozona marchewke, juz pokrojona w kostke. Groszku mrozonego nie trzeba rozmrazac, tylko dodac do goracej marchewki, bo groszek przed mrozeniem juz byl gotowany. Zasmazki wogole nie trzeba, samo maslo wystarczy.
OdpowiedzUsuń