niedziela, 27 stycznia 2013

Marchewka z groszkiem

Duszona marchewka to taki obiadowy klasyk. Z groszkiem lub bez, idealnie pasuje do kotleta ;-) Pewnie dlatego można dostać ją w każdym barze mlecznym. Mąkę pszenną zastąpiłam kukurydzianą- sprawdza się znakomicie i nadaje całkiem fajnego, kukurydzianego posmaku. Marchewka z groszkiem raz!

Składniki:
4 marchewki
1 szklanka mrożonego groszku
½ szklanki wody
2 łyżki masła
Łyżka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki cukru
¼ łyżeczki soli

Wykonanie:
Obrane i umyte marchewki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondelka, dodajemy łyżkę masła i wlewamy wodę. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut na niedużym ogniu. Dodajemy rozmrożony groszek i po wymieszaniu dusimy jeszcze przez 5 minut.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy przez pół minuty.
Do rondelka z marchewką i groszkiem dodajemy mąkę z masłem, cukier i sól. Całość dokładnie mieszamy, gotujemy przez 2 minuty i marchewka z groszkiem gotowa :-)


3 komentarze:

  1. zdecydowany smak dzieciństwa, uwielbiam <3 teraz dodaję jeszcze kukurydzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię taką samą:) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mozna wykorzystac tez mrozona marchewke, juz pokrojona w kostke. Groszku mrozonego nie trzeba rozmrazac, tylko dodac do goracej marchewki, bo groszek przed mrozeniem juz byl gotowany. Zasmazki wogole nie trzeba, samo maslo wystarczy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...