Składniki:
600g marchewki
Cebula
2 łyżki masła
2 ziemniaki
¾ l bulionu warzywnego
2 łyżki startego imbiru (świeżego)
Sól i pieprz do smaku
Gęsty jogurt naturalny
Wykonanie:
Marchewkę, cebulę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w
kostkę (nie musi być drobna). W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, wrzucamy
warzywa i podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zalewamy bulionem, dodajemy imbir, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez
pół godziny. Zupę miksujemy na gładki krem (jak jest za gęsty, możemy dodać
ciut więcej bulionu). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z gęstym
jogurtem naturalnym.
myślę,że właśnie jesień to idealna pora na taką zupę ;)
OdpowiedzUsuńMarchewkowej jeszcze nie jadła, ale jest to zupa, którą muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńgęsta, sycąca, rozgrzewająca... 3 x TAK!
OdpowiedzUsuń