czwartek, 1 listopada 2012

Zupa marchewkowa z imbirem

Krem z marchwi podsmażonej na odrobinie masła, tym razem dodałam do niej imbir. Wyszła pyszna, gęsta, kremowa zupa marchewkowa pachnąca imbirem. Genialnie rozgrzewa w chłodne, jesienne dni. Kremowa Zupa marchewkowa z imbirem najlepiej smakuje po powrocie ze spaceru.

Składniki:
600g marchewki
Cebula
2 łyżki masła
2 ziemniaki
¾ l bulionu warzywnego
2 łyżki startego imbiru (świeżego)
Sól i pieprz do smaku
Gęsty jogurt naturalny

Wykonanie:
Marchewkę, cebulę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (nie musi być drobna). W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zalewamy bulionem, dodajemy imbir, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny. Zupę miksujemy na gładki krem (jak jest za gęsty, możemy dodać ciut więcej bulionu). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z gęstym jogurtem naturalnym. 


Potrawy rozgrzewające

3 komentarze:

  1. myślę,że właśnie jesień to idealna pora na taką zupę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewkowej jeszcze nie jadła, ale jest to zupa, którą muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. gęsta, sycąca, rozgrzewająca... 3 x TAK!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...