środa, 31 października 2012

Musztardowy gulasz z dynią

Gulasz podany w chlebku- przepis na chlebowe miseczki zamieściłam tutaj. Dynia w gulaszu sprawdza się rewelacyjnie- gorąco polecam. Musztardowa marynata dodaje wyrazu indykowi. Całość pięknie się komponuje, a świeży chlebek pasuje idealnie do gulaszu. Co tu dużo mówić- Musztardowy gulasz z dynią, podany w chlebowych miseczkach jeszcze nie raz zagości w koperkowej kuchni :-)




Składniki:
½ kg mięsa z udźca indyka
½ miąższu dyni
2 łyżki oleju
Cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki musztardy miodowej
Łyżka musztardy sarepskiej
Łyżka musztardy francuskiej
½ łyżeczki chili w płatkach
Sól i pieprz do smaku
5 gałązek rozmarynu

Wykonanie:
Mięso z indyka kroimy w kostkę, czosnek po obraniu kroimy w cieniutkie plasterki, a obraną cebulę w pióra. Dwie z gałązek rozmarynu drobno siekamy. Mieszamy wszystkie rodzaje musztardy z sosem Worcestershire, olejem i chili. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy mięso wymieszane z posiekanym rozmarynem, cebulą i czosnkiem. Zostawiamy na 2 godziny.
Mięso ze wszystkimi dodatkami przekładamy na patelnię, i całość smażymy na średnim ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dorzucamy resztę rozmarynu i  dynię pokrojoną w kostkę. Całość mieszamy i dusimy jeszcze przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy. Najlepiej w chlebowych miseczkach.


Dyniowe przysmaki

2 komentarze:

  1. mmm ;]
    aż tutaj, przez monitor czuje ten smakowity zapach!
    pięknie podany.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...