½ kg mięsa z udźca indyka
½ miąższu dyni
2 łyżki oleju
Cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki musztardy miodowej
Łyżka musztardy sarepskiej
Łyżka musztardy francuskiej
½ łyżeczki chili w płatkach
Sól i pieprz do smaku
5 gałązek rozmarynu
Wykonanie:
Mięso z indyka kroimy w kostkę, czosnek po obraniu kroimy w
cieniutkie plasterki, a obraną cebulę w pióra. Dwie z gałązek rozmarynu drobno
siekamy. Mieszamy wszystkie rodzaje musztardy z sosem Worcestershire, olejem i
chili. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy mięso wymieszane z posiekanym
rozmarynem, cebulą i czosnkiem. Zostawiamy na 2 godziny.
Mięso ze wszystkimi dodatkami przekładamy na patelnię, i
całość smażymy na średnim ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Po
tym czasie dorzucamy resztę rozmarynu i
dynię pokrojoną w kostkę. Całość mieszamy i dusimy jeszcze przez 20
minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy. Najlepiej w chlebowych
miseczkach.
mmm ;]
OdpowiedzUsuńaż tutaj, przez monitor czuje ten smakowity zapach!
pięknie podany.
mniam!:)
OdpowiedzUsuń