½ kg miąższu z dyni
2 marchewki
Pietruszka
Kawałek pora
2 ziemniaki
¾ l bulionu
100g sera gorgonzola
Pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na kawałki,
zalewamy bulionem, dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego pora i całość
zaczynamy gotować. W tym czasie
ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dynię, również kroimy w kostkę. Jak
zupa zacznie się gotować, to dorzucamy ziemniaki i dynię. Całość gotujemy aż
warzywa będą miękkie (ok. 20-30 minut). Zupę miksujemy za pomocą blendera na
gładki krem. Dodajemy ser pokrojony w kostkę i podgrzewamy aż ser się roztopi. Doprawiamy
do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, ale zupa powinna być
wystarczająco słona od sera pleśniowego.
To z pewnością świetne połączenie, osobiście też tak lubię:)
OdpowiedzUsuńgorgonzola.. bombowy pomysł!
OdpowiedzUsuńpysznie.
a u mnie dziś krem z cukinii z lubczykiem ;]