czwartek, 11 października 2012

Francuskie kwadraty ze szpinakiem

Najszybszy sposób na ciepłą przekąskę. Gotowe ciasto francuskie, szpinak i ser ricotta. Obrazkową instrukcję zrobienia takich fajnych kwadratów umieściłam już tu.  To naprawdę nie jest trudne, a wygląda bardzo ciekawie. A połączeniem szpinaku z serem ricotta i gałką muszkatołową też nieraz już się zachwycałam. Krótko mówiąc- Francuskie kwadraty ze szpinakiem są godne polecanie.

Składniki:
275g ciasta francuskiego
150g świeżych listków szpinaku
250g sera ricotta
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Łyżka masła

Wykonanie:
Umyty i osuszony szpinak, niezbyt drobno siekamy i podsmażamy na maśle przez 5 minut. Przekładamy do miseczki, w której mieszamy go z serem ricotta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok. 8 cm. Mniej więcej 1 cm od brzegu robimy dwa nacięcia w kształcie liter „L”. Przekładamy przez siebie przeciwległe krańce ciasta (te nacięte). Górne krawędzie dokładnie dociskamy widelcem.
Kwadraty z ozdobnymi rantami układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego kwadratu kładziemy porcję szpinaku z serem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut.


6 komentarzy:

  1. Jaka pychota - wygląda bardzo apetycznie i pewnie smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super i jakie proste:) uwielbiam szpinak:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię ciasto francuskie, w takiej wersji jeszcze go nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie potrawy gdzie łączymy ciasto francuskie z jakimiś fajnym farszami. mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny farsz - i jak fajnie zawinięty! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. b. fajne zawinięcie. Kradnę pomysł ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...