Składniki:
200g cukru
200g gorzkiej czekolady
100g czekolady deserowej
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Wrzucamy do
garnka z grubym dnem i zaczynamy smażyć na malutkim ogniu, mieszając od czasu
do czasu i uważając, żeby się nie przypaliły. Po 2 godzinach smażenia
zdejmujemy garnek z ognia, dosypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na parę
godzin. Potem znowu podsmażamy przez ok. 2 godziny mieszając od czasu do czasu.
Powidła powinny być już dość gęste. Do garnka dorzucamy czekolady połamane na
kawałki, i mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści, smażymy jeszcze przez
pół godziny mieszając od czasu do czasu, dolewamy ekstrakt waniliowy, mieszamy
i gorącymi powidłami wypełniamy wyparzone słoiczki. Dokładnie zakręcamy
odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Pyszne są :) moje dzieci zajadają się nią :) w naleśnikach, na andrucie, gofrach a nawet samą prosto ze słoika hmmmm:) sama za nią przepadam:)
OdpowiedzUsuń