Składniki:
½ kg wątróbek kurczęcych
2 średniej wielkości cebule
Sól i pieprz do smaku
1/3 szklanki mąki pszennej
Pęczek kolendry
50g masła
Ok. ½ szklanki oleju
Wykonanie:
Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w kostkę i podsmażamy na
niewielkiej ilości oleju, doprawiając solą i pieprzem. Cebula powinna tylko się
zeszklić- wtedy przekładamy ją do rozdrabniacza. Wątróbki myjemy, pozbawiam
błonek, posypujemy mąką i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Wątróbkę należy
dobrze wysmażyć. Jak już jest gotowa, to dokładamy ją do cebulki. Dodajemy
również miękkie masło i kolendrę. Miksujemy na gładką pastę, dolewamy tyle
oleju, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję (pasta powinna dać się gładko
smarować), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do szczelnie
zamykanego pojemnika i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
mmmmm wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńmusiało smakować bosko!
A mąż dziś o wątróbce wspominał, już wiem co mu z niej zrobię :)
OdpowiedzUsuńPycha, wlasnie jem
OdpowiedzUsuń