wtorek, 20 listopada 2012

Kalmary z makaronem

Fajnie mieć dostęp do świeżych owoców morza. Nawet bardzo fajnie, niestety w miejscu w którym mieszkam graniczy to z cudem. Nie raz już udowodniłam, że nawet z mrożonych -można szybko i łatwo zrobić coś pysznego. Pomysł na kalmary znalazłam u Misia. Wcale nie są gumowate. Kalmary z makaronem pyszne, nawet Mała „I” była nimi zachwycona :)

Składniki:
400g mrożonych kalmarów
Pęczek kolendry
3 łyżki oleju
Cebula
5 ząbków czosnku
Sól i pieprz do smaku
Łyżka soku z cytryny
500g makaronu (u mnie kokardki)

Wykonanie:
Makaron gotujemy na półtwardo.
Cebulę i czosnek obieramy i dość drobno siekamy. Kalmary wrzucamy do wrzątku, gotujemy przez  3 minuty i odcedzamy Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Wtedy dorzucamy, kolendrę i kalmary, polewamy sokiem z cytryny. Całość smażymy przez 4 minuty, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z ugotowanym makaronem. 


3 komentarze:

  1. O jak dawno nie jadłam kalmarów. A lubię, oj bardzo i z makaronem muszą smakować dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że Cię zainspirowałem:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...