2kg miąższu z dyni
250g cukru
Łyżka mielonego kardamonu
Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę dynię (oczywiście bez skóry i pestek)
przekładamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na dwie
godziny, aż dynia puści sok. Garnek stawiamy na palniku i gotujemy na małym
ogniu aż dynia się rozgotuje (zajmie to ok. 1,5 godziny). Wtedy dodajemy
pokrojone w dość drobną kostkę brzoskwinie, całość mieszamy i gotujemy jeszcze
jakieś 15 minut, na koniec dosypując kardamon. Gorącym dżemem wypełniamy
wyparzone słoiczki, dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
a ile słoiczków wychodzi ?
OdpowiedzUsuńCiężko mi powiedzieć ile słoiczków wychodzi, bo dżemy robię w słoikach różnej wielkości...
Usuń