poniedziałek, 12 listopada 2012

Chlebek dyniowy z maszyny

Dynię można wykorzystać na wiele sposobów. Nawet do wypieku chleba. Przepis, którym się inspirowałam pochodzi z książki Małgorzaty Zielińskiej "Domowa Piekarnia”. Chleb z dynią wyszedł pyszny, wilgotny i miał bardzo ciekawy smak. Mała „I” zajadała go z powidłami śliwkowymi z czekoladą, mi najbardziej smakował w formie tostów, podany do jajecznicy z szynką. Chlebek dyniowy z maszyny, lub jak ktoś woli z automatu do pieczenia chleba.




Składniki:
350g mąki pszennej
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
Łyżka oleju
Łyżka cukru
Łyżeczka soli
10g świeżych drożdży
¼ szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem i zalewamy wodą, odstawiamy na 15 minut.
Mus z pieczonej dyni przekładamy do pojemnika do wypieku chleba, dolewamy olej, wsypujemy sól, obie mąki i wlewamy zaczyn drożdżowy. Pojemnik wstawiamy do maszyny do pieczenia chleba i włączamy odpowiedni program.


3 komentarze:

  1. ciekawe musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :) i kolor złocisty, taki jesienny ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...