niedziela, 18 listopada 2012

Domowe Pieguski

Idealne ciasteczka tego typu powinny być kruche, ale nie suche, powinny też być odpowiednio miękkie, ale nie ciągnące. Dzięki Nigelli i jej przepisowi na ciasteczka czekoladowe, zamieszczonemu w książce „Kuchnia, przepisy z serca domu”,  powstał mój przepis na doskonałe Domowe Pieguski.

Składniki:
150g masła lub margaryny
150g cukru
Jajko + żółtko
½ łyżeczki sody oczyszczonej
300g mąki pszennej
100g czekolady deserowej
100g orzechów włoskich
100g rodzynek

Wykonanie:
Orzechy siekamy, ale niezbyt drobno, rodzinki jak są małe, to zostawiamy w całości, a jak duże, to możemy poprzekrajać na pół. Czekoladę drobno siekamy- ja kupiłam czekoladowe kropelki, które dodałam do ciastek.
Masło roztapiamy na małym ogniu i jak nieco przestygnie, to mieszamy z cukrem. Dodajemy jajko, żółtko, ekstrakt waniliowy i całość bardzo dokładnie miksujemy na puszystą masę. Dodajemy sodę wymieszaną z mąką i miksujemy do połączenia składników (masa będzie gęsta, jak nie mamy miksera o dużej mocy, to lepiej wymieszać łyżką). Na samym końcu dodajemy czekoladę, orzechy i rodzynki. Mieszamy i za pomocą łyżki do lodów nakładamy porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15-20 minut (do momentu aż brzegi ciastek zaczną się rumienić).






9 komentarzy:

  1. podbiły moje seducho:) śliczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowe pieguski, sama niedawno je piekłam, ale w wersji pełnoziarnistej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moje ulubione domowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oszszsz muszę sobie takie pieguski przygotować : )Uwielbiam :) Pozdrawiam i dziękuję za udział w zabawie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie pamiętam kiedy kupowałam ciastka, domowe najlepsze:)Wyglądają smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz robiłam je kilka dni temu,wyszły przepyszne, lecz odrobinę za twarde. Dzis zrobiłam je po raz drugi. Wyszły wyśmienite, kruche, rozpływające się w ustach. Polecam wszystkim ten przepis, bardzo prostu, proste skladniki, kazdy na pewno ma je w domu. Nie mają prawa nie wyjść. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo miło, że ciasteczka smakowały :) My też bardzo je lubimy, ostatnio zrobiłam z dodatkiem suszonej żurawiny i też były pyszne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...