piątek, 9 listopada 2012

Risotto z kurczakiem

Bardzo lubię robić risotto. Nie jest to zbyt skomplikowane danie, ale trzeba chwilę „postać przy garach”. Można pokombinować z dodatkami, obowiązkowy jest ryż, wino i bulion, a reszta zależy od pomysłowości kucharza. W koperkowej kuchni właśnie powstało risotto z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Niby nic niezwykłego, ale przepis jest wart zapamiętania. Zapraszam na Risotto z kurczakiem.

Składniki:
Pierś z kurczaka
Szklanka ryżu do risotto
1l bulionu
125ml białego wina
4 suszone pomidory w oleju
4 łyżki oleju (najlepiej z zalewy po pomidorach)
2 cebule

Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę po obraniu i umyciu również w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Pomidory odsączone z zalewy  kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, cebulę i pomidory. Smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. W międzyczasie bulion wlewamy do rondelka i gotujemy. Zostawiamy na maleńkim ogniu- bulion powinien być ciągle gorący.
Na patelnię wsypujemy ryż, mieszamy aż cały dokładnie pokryje się olejem, wtedy wlewamy wino, mieszamy, a jak odparuje to zaczynamy stopniowo dolewać bulion, po jednej łyżce wazowej. Wlewamy porcję bulionu, mieszamy i dopiero jak ryż wchłonie całość, to dolewamy kolejną porcję. Powinno zająć to ok. 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...