Składniki:
Pierś z kurczaka
Szklanka ryżu do risotto
1l bulionu
125ml białego wina
4 suszone pomidory w oleju
4 łyżki oleju (najlepiej z zalewy po pomidorach)
2 cebule
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę po obraniu i umyciu również
w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Pomidory odsączone z zalewy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej,
dodajemy kurczaka, cebulę i pomidory. Smażymy na średnim ogniu, ciągle
mieszając, aż cebula się zeszkli. W międzyczasie bulion wlewamy do rondelka i
gotujemy. Zostawiamy na maleńkim ogniu- bulion powinien być ciągle gorący.
Na patelnię wsypujemy ryż, mieszamy aż cały dokładnie
pokryje się olejem, wtedy wlewamy wino, mieszamy, a jak odparuje to zaczynamy
stopniowo dolewać bulion, po jednej łyżce wazowej. Wlewamy porcję bulionu,
mieszamy i dopiero jak ryż wchłonie całość, to dolewamy kolejną porcję. Powinno
zająć to ok. 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz