Składniki:
6 pałek z kurczaka
2 marchewki
2 białe cebule
Czerwona cebula
6 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy tymiankowej
Garść świeżego tymianku
Sól
Pieprz
Marynata:
3 łyżki oliwy tymiankowej
Łyżka sosu Worcestershire
Łyżeczka białej gorczycy
½ łyżeczki anyżu
Spora szczypta mielonego kardamonu
½ papryczki chilli
½ łyżeczki białego pieprzu
Łyżka drobnego brązowego cukru
Spora szczypta soli ziołowej
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia marynaty. Oliwę tymiankową mieszamy z
sosem Worcestershire, dodajemy gorczycę, anyż, kardamon, biały pieprz, brązowy
cukier, sól ziołową i posiekaną papryczkę chilli. Marynatą nacieramy umyte i
osuszone pałki z kurczaka i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na
całą noc.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy tymiankowej,
wkładamy obrane ziemniaki i marchewki pokrojone na kawałki, dodajemy obrane
cebule pokrojone w pióra i ząbki czosnku (bez obierania- po upieczeniu będą
miały bardzo fajną, kremową konsystencję). Posypujemy odrobiną soli i pieprzu i
skrapiamy oliwą. Mieszamy. Na wierzchu kładziemy umyty i osuszony tymianek
(zostawiamy ze dwie gałązki). Na warzywach układamy zamarynowanego kurczaka,
polewamy resztą marynaty, na mięsie kładziemy gałązki tymianku. Przykrywamy
naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez
godzinę, zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy
jeszcze 60 minut.
prawdziwie pyszny obiad :]
OdpowiedzUsuń