niedziela, 4 listopada 2012

Powidła śliwkowe z czekoladą

Powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady i delikatną nutką wanilii, są tak absolutnie pyszne, że po zrobieniu jednej porcji (z 2 kg śliwek), zaraz następnego dnia, kupiłam znacznie więcej węgierek :-) Nie było innego wyjścia. Powidła te można traktować jako zdrowszą wersję czekoladowych kremów do kanapek. Można dodawać do deserów, robić z nimi naleśniki, albo wyjadać łyżeczką ze słoika. Jedno jest pewne, ile by ich nie zrobić, Powidła śliwkowe z czekoladą skończą się szybciej niż zima ;-)

Składniki:
2 kg śliwek węgierek
200g cukru
200g gorzkiej czekolady
100g czekolady deserowej

Wykonanie:
Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Wrzucamy do garnka z grubym dnem i zaczynamy smażyć na malutkim ogniu, mieszając od czasu do czasu i uważając, żeby się nie przypaliły. Po 2 godzinach smażenia zdejmujemy garnek z ognia, dosypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na parę godzin. Potem znowu podsmażamy przez ok. 2 godziny mieszając od czasu do czasu. Powidła powinny być już dość gęste. Do garnka dorzucamy czekolady połamane na kawałki, i mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści, smażymy jeszcze przez pół godziny mieszając od czasu do czasu, dolewamy ekstrakt waniliowy, mieszamy i gorącymi powidłami wypełniamy wyparzone słoiczki. Dokładnie zakręcamy odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.


1 komentarz:

  1. Pyszne są :) moje dzieci zajadają się nią :) w naleśnikach, na andrucie, gofrach a nawet samą prosto ze słoika hmmmm:) sama za nią przepadam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...