Składniki:
2 łyżki nasion chia
1/2 szklanki gorącej wody
2 łyżki syropu z agawy
200g gęstego jogurtu naturalnego
100g gorzkiej czekolady Goplana
400g malin
2 łyżki posiekanych listków mięty
Wykonanie:
Nasiona chia zalewamy gorącą wodą, mieszamy, odstawiamy na 10 minut i ponownie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do szklanej lub metalowej miseczki, którą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą- miseczka nie powinna dotykać wody. W ten sposób roztopimy czekoladę w kąpieli wodnej.
Roztopioną czekoladę dodajemy do nasion chia, dolewamy syrop z agawy, mieszamy i całość łączymy z jogurtem naturalnym. Tak przygotowany pudding odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Maliny, razem z listkami mięty miksujemy za pomocą blendera. Próbujemy powstały mus, możemy go ewentualnie dosłodzić syropem z agawy.
Przygotowujemy sobie naczynia w których będziemy podawać deser i nakładamy warstwami czekoladowy pudding i malinowy mus. Ozdabiamy malinami i listami mięty i podajemy po schłodzeniu.
O to jest swietna propozycja;)
OdpowiedzUsuń:D
OdpowiedzUsuń