Sezon truskawkowy, to idealny
moment, żeby pomyśleć o zrobieniu słodkich zapasów na zimę. W koperkowej kuchni
produkcja dżemów idzie już pełną parą (głównie dlatego, że Mała I najbardziej
na świecie lubi właśnie truskawkowe dżemy). A dżemy powstają u nas przeróżne. Zwykłe
truskawkowe, truskawkowe z wanilią, truskawkowe z rabarbarem, czy właśnie, jak
dziś, z miętą. Dżem pierwszy raz zrobiłam w zeszłym roku (zdjęcia pochodzą
właśnie z zeszłego roku), był to na tyle udany eksperyment, że o ogromną
przyjemnością dzielę się przepisem na Dżem truskawkowy z miętą.
Składniki:
Garść suszonych listków mięty
¼ szklanki wody
2 garści świeżych liści mięty
1 łyżka soku z cytryny
350g cukru
1 żelfix 3:1 (taki na 1 kg owoców)
Wykonanie:
Truskawki myjemy i pozbawiamy
szypułek, a następnie kroimy na kawałki, wsypujemy do garnka i skrapiamy sokiem
z cytryny
Suszoną miętę zalewamy ¼ szklanki
wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, następnie sam wywar wlewamy do
truskawek.
Świeże listki mięty myjemy, drobno
siekamy i mieszamy z truskawkami.
Truskawki zasypujemy cukrem i
odstawiamy na godzinę.
Do truskawek w garnku dosypujemy
żelfix, dokładnie mieszamy, i zagotowujemy. Gotujemy przez 3 minuty, ciągle
mieszając, a następnie, gorącym dżemem napełniamy, przygotowane wcześniej,
słoiki (wymyte, wyparzone i wysuszone). Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do
góry dnem, do ostygnięcia.
mmmm z miętą na pewno jest pyszny
OdpowiedzUsuń