niedziela, 21 czerwca 2015

Dżem truskawkowy z miętą

Sezon truskawkowy, to idealny moment, żeby pomyśleć o zrobieniu słodkich zapasów na zimę. W koperkowej kuchni produkcja dżemów idzie już pełną parą (głównie dlatego, że Mała I najbardziej na świecie lubi właśnie truskawkowe dżemy).  A dżemy powstają u nas przeróżne. Zwykłe truskawkowe, truskawkowe z wanilią, truskawkowe z rabarbarem, czy właśnie, jak dziś, z miętą. Dżem pierwszy raz zrobiłam w zeszłym roku (zdjęcia pochodzą właśnie z zeszłego roku), był to na tyle udany eksperyment, że o ogromną przyjemnością dzielę się przepisem na Dżem truskawkowy z miętą.




Składniki:
1 kg truskawek
Garść suszonych listków mięty
¼ szklanki wody
2 garści świeżych liści mięty
1 łyżka soku z cytryny
350g cukru
1 żelfix 3:1 (taki na 1 kg owoców)

Wykonanie:
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, a następnie kroimy na kawałki, wsypujemy do garnka i skrapiamy sokiem z cytryny
Suszoną miętę zalewamy ¼ szklanki wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, następnie sam wywar wlewamy do truskawek.
Świeże listki mięty myjemy, drobno siekamy i mieszamy z truskawkami.
Truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę.

Do truskawek w garnku dosypujemy żelfix, dokładnie mieszamy, i zagotowujemy. Gotujemy przez 3 minuty, ciągle mieszając, a następnie, gorącym dżemem napełniamy, przygotowane wcześniej, słoiki (wymyte, wyparzone i wysuszone). Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, do ostygnięcia. 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...