Składniki:
350g mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1/2 kg truskawek
100g płatków migdałowych
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy sypkie składniki- przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i waniliowy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy maślankę, olej i ekstrakt waniliowy. Łączymy zawartość obu misek i całość mieszamy widelcem (nie mikserem!), podobnie jak ciasto na muffinki.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy na cieście. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30 - 40 minut do "suchego patyczka".
Uwielbiam ten typ ciasta, jest cudownie mięciutkie i po prostu pyszne! :)
OdpowiedzUsuń