wtorek, 23 czerwca 2015

Maślankowe ciasto z truskawkami

To była typowa, czerwcowa sobota- truskawki relaksowały się w durszlaku, a Mała I marudziła o coś słodkiego. W domu spory zapas maślanki, a w głowie pomysł na ciasto z truskawkami i migdałami. Przeczesując internet w poszukiwaniu inspiracji zajrzałam do Słodkiej Babeczki (swoją drogą, jeżeli jeszcze nie znacie tego bloga, to gorąco polecam) i trafiłam na ciasto maślankowe z owocami i kruszonką. Ciasto, w którym podobno trudno o zakalec! Czego chcieć więcej? Kruszonkę zastąpiłam migdałami i powstało pyszne Maślankowe ciasto z truskawkami.



Składniki:
350g mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1/2 kg truskawek
100g płatków migdałowych

Wykonanie:
W jednej misce mieszamy sypkie składniki- przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały i waniliowy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy maślankę, olej i ekstrakt waniliowy. Łączymy zawartość obu misek i całość mieszamy widelcem (nie mikserem!), podobnie jak ciasto na muffinki.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy na cieście. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30 - 40 minut do "suchego patyczka".



1 komentarz:

  1. Uwielbiam ten typ ciasta, jest cudownie mięciutkie i po prostu pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...