Wegetariańskie szaszłyki, do tego
zrobione z kaszy gryczanej- to moja propozycja na wakacyjny obiad. Niebanalne
danie zrobione z kilku prostych składników Kasza gryczana, biały ser, cebula,
natka pietruszki i sos czosnkowy na bazie jogurtu. Zapraszam na Szaszłyki z
kaszy gryczanej.
Składniki:
Szaszłyki:
100g kaszy gryczanej prażonej
KUPIEC
1 cebula
2 łyżki oleju
50g białego sera twarogowego (półtłustego)
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Sos:
300g gęstego jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją
umieszczoną na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia.
Ser przeciskamy przez praskę do
ziemniaków.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną
kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, doprawiając solą i
pieprzem. Cebula powinna tylko się zeszklić.
Czosnek obieramy drobno siekamy.
Natkę pietruszki po umyciu i
osuszeniu drobno siekamy.
Do rozdrabniacza wrzucamy kaszę,
cebulę i czosnek i całość miksujemy na gładką masę.
Mieszamy z białym serem i natką
pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną masę dzielimy na
porcję i nakładamy na patyczki do szaszłyków. Ja zrobiłam 8 szaszłyków.
Szaszłyki układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia o wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 20 minut.
W międzyczasie zabieramy się za
zrobienie sosu. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty
przez praskę i po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Upieczone szaszłyki podajemy z
sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz