sobota, 27 czerwca 2015

Szaszłyki z kaszy gryczanej

Wegetariańskie szaszłyki, do tego zrobione z kaszy gryczanej- to moja propozycja na wakacyjny obiad. Niebanalne danie zrobione z kilku prostych składników Kasza gryczana, biały ser, cebula, natka pietruszki i sos czosnkowy na bazie jogurtu. Zapraszam na Szaszłyki z kaszy gryczanej.
                



Składniki:
Szaszłyki:
100g kaszy gryczanej prażonej KUPIEC
1 cebula
2 łyżki oleju
50g białego sera twarogowego (półtłustego)
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Sos:
300g gęstego jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia.
Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, doprawiając solą i pieprzem. Cebula powinna tylko się zeszklić.
Czosnek obieramy drobno siekamy.
Natkę pietruszki po umyciu i osuszeniu drobno siekamy.
Do rozdrabniacza wrzucamy kaszę, cebulę i czosnek i całość miksujemy na gładką masę.
Mieszamy z białym serem i natką pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną masę dzielimy na porcję i nakładamy na patyczki do szaszłyków. Ja zrobiłam 8 szaszłyków.
Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 20 minut.
W międzyczasie zabieramy się za zrobienie sosu. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Upieczone szaszłyki podajemy z sosem.



Gotuj w zdrowym stylu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...