Składniki:
Naleśniki:
2 jajka
Szczypta soli
270g mąki pszennej
40g mąki graham
300ml mleka
150ml wody
150ml wody gazowanej
2 łyżki oleju
Dodatki:
200g sera twarogowego
150g jogurtu naturalnego
Cukier do smaku
Świeże truskawki
Śmietana 30% (opcjonalnie)
Wykonanie:
Zaczynamy oczywiście od zrobienia naleśników.
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy sól, obie mąki, wlewamy mleko, wodę zwykłą i gazowaną. Całość mieszamy trzepaczką i jak już wszystkie składniki się połączą, dolewamy olej. Mieszamy.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut.
Następnie na rozgrzanej patelni smażymy cieniutkie naleśniki, do momentu aż zarumienią się obu stron.
Ser rozgniatamy widelcem i mieszamy z jogurtem, dosładzamy do smaku.
Truskawki kroimy na plasterki.
Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem.
Usmażone naleśniki smarujemy masą serową, układamy truskawki, zawijamy w rulon, lub składamy w rożek. Z wierzchu ozdabiamy truskawkami i ewentualnie bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz