czwartek, 26 września 2013

Zupa koperkowa

Nie wiem jak to się mogło stać, że na moim koperkowym blogu do tej pory nie zamieściłam przepisu na najbardziej koperkową potrawę świata, jaką jest oczywiście zupa koperkowa. Zup koperkowych jest wiele, ale jeden przepis jest szczególny, bo pochodzi z gazety wydanej w lipcu 1913 roku! Znalazłam go na bardzo fajnym portalu 100 lat temu.pl. Zupa koperkowa.




Sezonowa zupa koperkowa
Dobrą garstkę świeżego aromatycznego drobno posiekanego koperku udusić z łyżką masła, mieć przygotowany dobry rosół, na jedną osobę wziąść najmniej łyżkę śmietany z dodaniem małej ilości mąki, śmietane tę sparzyć gorącym rosołem, dodać koperek,
zagotować na wydaniu, do wazy gdzie ma być zlana zupa rozbić z małą łyżeczką wody zimnej kilka żółtek licząc jedno żółtko na osobę i wlać gorącą zupę do wazy— do zupy tej daje się kaszkę pokrajaną w kostkę lub grzaneczki.
Nasz Dom (Tygodnik mód i powieści) 5/11-07-1913

Składniki:
Pęczek koperku
Łyżka masła klarowanego
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
1 litr bulionu
3 żółtka
1 łyżeczka zimnej wody
Grzanki z czerstwego pieczywa

Wykonanie:

Posiekany koperek podsmażamy przez parę minut na łyżce masła. Śmietanę mieszamy z mąką i zalewamy gorącym bulionem, dokładnie mieszamy i dodajemy koperek z masłem. Po dokładnym wymieszaniu zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do wazy wbijamy 3 żółtka ze sparzonych wcześniej jajek. Dolewamy zimną wodę i całość roztrzepujemy. Żółtka zalewamy gorącą zupą, mieszamy i wlewamy do talerzy. Podajemy z grzankami.

więcej stuletnich przepisów znajdziecie na 100lattemu.pl

9 komentarzy:

  1. Ale super zupa , muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, polecam :) Byłam zaskoczona tym ile smaku z koperku wydobyło podduszenie go na maśle.

      Usuń
  2. Świetnie się czyta takie stare przepisy - maja niepowtarzalny styl:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam jeszcze takiej. ale zapisałam sobie, chętnie skosztuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. najcudowniejsza w smaku zupa koperkowa, jaką kiedykolwiek wymyślono!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupka koperkowa to jedna z moich ulubionych zup wiosną. Ponadto czytałam gdzieś że koperek ma bardzo dużo żelaza (ale nie jestem pewna czy to prawda). Super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...