niedziela, 20 stycznia 2013

Zupa gulaszowa z dynią

Zupa gulaszowa w pełnoziarnistych miseczkach chlebowych to pyszne, sycące i rozgrzewające danie. Wystarczy powycinać serduszka z warzyw, żeby zupa stała się idealnym pomysłem na romantyczną, walentynkową kolację we dwoje. Co tu dużo mówić- Zupa gulaszowa z dynią zachwyciła mojego koperkowego męża :-)




Składniki:
Miseczki chlebowe:
300g mąki pszennej pełnoziarnistej
300g mąki pszennej
7g drożdży instant
300ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
Żółtko+ łyżka mleka do posmarowania
Zupa gulaszowa:
Winiary pomysł na… Węgierska zupa gulaszowa
500g mięsa z udźca indyka
1l wody
350g miąższu z dyni
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 marchewki
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
Ostra papryka w proszku- do smaku
Pęczek natki pietruszki



Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia miseczek chlebowych. Do miski wsypujemy obie mąki, sól, cukier i drożdże instant, dolewamy wodę i oliwę i wyrabiamy ciasto dłońmi. Jak ciasto jest już gładkie i jednolite, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Z każdej odrywamy niewielki kawałek.  Każdy z czterech dużych kawałków rozpłaszczamy na kształt koła, zbieramy do środka jak sakiewkę, dokładnie sklejając boki, odwracamy do góry nogami, ponownie rozpłaszczamy i składamy jak sakiewkę. Formujemy cztery nieco spłaszczone kule i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z mniejszych kawałków formujemy cztery ruloniki, które składamy na kształt serduszek. Serduszka układamy na blaszce obok chlebkowych kul. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
Wyrośnięte chlebki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Smarujemy również serduszka, które następnie umieszczamy na wierzchu każdego z chlebka
Następnie całość pieczemy w piekarniki nagrzanym do 200 stopni (grzanie od dołu) przez 12 minut. Włączamy grzanie od góry i pieczemy jeszcze przez 3 minuty.
Upieczone chlebki odstawiamy do ostygnięcia.

Mięso kroimy w dość drobną kostkę. Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w kostkę, a obrany czosnek w cieniutkie plasterki. Mięso, cebulę i czosnek przekładamy do dużego rondla, dosypujemy łyżkę słodkiej papryki w proszku, zawartość większej saszetki „Winiary pomysł na… Węgierską zupę gulaszową” i 2 łyżki oleju. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Następnie podsmażamy a średnim ogniu przez jakieś 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Marchewki obieramy, myjemy, kroimy na cienkie plasterki i z każdego wycinamy serduszko. Obie papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i wycinamy z nich serduszka. Marchewkowe i paprykowe serduszka dorzucamy do mięsa w rondlu, mieszamy i zalewamy wodą. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, potem dorzucamy serduszka wycięte z miąższu dyni (serduszka z warzyw możemy wycinać nożem, lub niedużą foremką do wykrawania ciastek w kształcie serca). Zupę gotujemy przez kolejny kwadrans, dosypujemy łyżkę słodkiej papryki w proszku, zawartość mniejszej saszetki „Winiary pomysł na… Węgierską zupę gulaszową”. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku ostrą papryką w proszku.

Z miseczek chlebowych, za pomocą ostrego noża ścinamy wierzch, Wydrążamy środek, ubijając miąższ i tak przygotowane miseczki napełniamy  gorącą zupą gulaszową i podajemy.



5 komentarzy:

  1. jak zwykle bardzo smakowicie i jak zwykle bardzo apetycznie podane.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy w chlebku - przepis na miseczkę na pewno się przyda. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wymyśliłaś z przedstawieniem gulaszowej w wersji walentynkowej! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie i miłośnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ślicznie to wygląda naprawdę wygląda to obłędnie zapraszam do mnie mogła byś być moim obserwatorem :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...