niedziela, 26 maja 2013

Taco

Kupiłam chrupiące, kukurydziane muszle taco i w związku z tym w koperkowej kuchni powstał meksykański obiad. Mielone mięso (u nas z indyka), pomidory, papryka, kukurydza i obowiązkowo czerwona fasola. Ze względu na Małą „I” nie przesadzałam z chili, więc było odrobinę za mało pikantne (następnym razem zrobię dwie wersje tego dania). Taco




Składniki:
8 kukurydzianych muszli taco
2 łyżki oleju
1 czerwona cebula
1 biała cebula
400g mielonego mięsa z udźca indyka
½ szklanki kukurydzy
1 czerwona papryka
2 pomidory
1 szklanka czerwonej fasoli z puszki
Sól, pieprz i chili do smaku

Wykonanie:

Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, a jak cebula się zeszkli to dodajemy mielone mięso. Całość mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i smażymy przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy kukurydzę, paprykę pokrojoną w kostkę, obrane pomidory pokrojone w drobną kostkę i czerwoną fasolę. Całość smażymy na średnim ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, doprawiamy do smaku solą i chili w proszku. Muszle taco napełniamy mięsem tuż przed podaniem, żeby nie  rozmiękły. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...