poniedziałek, 27 maja 2013

Szparagi pieczone w szynce

Szparagowa przekąska, lub dodatek do obiadu. Dobrze jest wybrać szparagi podobnej wielkości (grubości), żeby wszystkie było gotowe w tym samym czasie. Można upiec je w piekarniku, albo przygotować na grillu- też będą pyszne. Do przygotowania można wybrać swoją ulubioną wędzoną szynkę dojrzewającą. Świetnie sprawdzi się szynka parmeńska, lub jak u nas- szwarcwaldzka- ważne, żeby była pokrojona na cieniutkie plasterki. Szparagi pieczone w szynce.





Składniki:
16 zielonych szparagów
8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
oliwa

Wykonanie:
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i jeżeli mają twardą skórkę, to obieramy je do 1/3 wysokości- nie więcej. Każdy z plasterków szynki przekrajamy na pół i połową plasterka ciasno owijamy dół każdego szparaga.
Szparagi w szynce układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Skrapiamy je również oliwą z wierzchu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut do momentu aż szynka ładnie się zarumieni.
Smak szynki jest na tyle intensywny, że szparagów nie trzeba niczym doprawiać.


2 komentarze:

  1. Ewcia, fajny patent na szparagi :)) mąż bedzie na pewno zachwycony :)))
    Pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż szczęśliwie należy do tych "wszystkożernych", więc z prawie każdego posiłku jest bardzo zadowolony ;-) Ale te szparagi wyjątkowo mu odpowiadały :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...