piątek, 31 maja 2013

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżowe bułeczki, które można zapakować do kosza piknikowego, zabrać ze sobą w jakieś miłe miejsce i zjeść siedząc na kocyku, w cieniu drzewa… Ech… Rozmarzyłam się. Niestety jakiś wstrętny wirus pokrzyżował nasze plany. Zamiast cieszyć się piękną pogodą musieliśmy zostać w domu, a zamiast śpiewu ptaszków słyszymy głównie warkot inhalatora… Czasem i tak bywa. Na szczęście wychodzimy już na prostą, a pikniku sobie nie odpuściliśmy i tak :-) Koc rozłożony na środku salonu, puszczanie baniek, kompot i właśnie Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.





Składniki:
Ciasto:
450g mąki pszennej
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
25g drożdży
½ szklanki cukru
1/3 szklanki ciepłej wody
½ szklanki mleka
100g masła lub margaryny
Kruszonka:
50g cukru
50g mąki pszennej
80g masła lub margaryny
Dodatki:
5 gałązek rabarbaru
3 łyżki cukru

Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże kruszymy, rozcieramy z łyżeczką cukru i zalewamy ciepłą woda. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko i resztę cukru. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce mieszamy obie mąki, następnie dodajemy drożdże i mleko z masłem i cukrem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (jak będzie za rzadkie, to można dosypać nieco mąki). Jak ciasto będzie gładkie i jednolite, to formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Rabarbar myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i obieramy. Kromy na 2 cm kawałki i mieszamy z cukrem.
Zabieramy się też za zrobienie kruszonki. Mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy (ciasto będzie grudkowate, takie właśnie ma być).
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 10 porcji. Z każdej formujemy kulkę i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce robimy wgłębienie, które wypełniamy rabarbarem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (do momentu aż bułeczki się zarumienią)

Czas na piknik z home&you

5 komentarzy:

  1. takie drożdżóweczki to dopiero pychotki!:)
    Pozdrawiam i dziękuję Ci za udział w akcji rabarbar

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżówki były pyszne :) A rabarbarowej akcji nie odpuszczę ;-)

      Usuń
  2. Wyszły pyszne! Z tego szczęścia zjadłam już trzy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że wyszły i smakują :)

      Usuń
  3. Mniam ! Z chęcią bym zjadła jedną lub dwie.. :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...