wtorek, 28 maja 2013

Kaczka w pomarańczowej marynacie

Jeszcze nigdy nie piekłam całej kaczki. Zazwyczaj robię coś pysznego z kaczej piersi, a dziś na obiad były nogi. Kacze nogi zamarynowane w soku pomarańczowym z dodatkiem imbiru, miodu, chili i Maggi. Do tego pyszny i niezwykle aromatyczny ryż. Ryż tak pyszny, że całe danie warto jest zrobić chociażby dla samego ryżu :-) Kaczka w pomarańczowej marynacie





Składniki:
3 nogi kaczki
1 i ½ szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki startego imbiru
½ łyżeczki płatków chili
2 łyżki Maggi
Odrobina oleju
200g ryżu

Wykonanie:
Nogi kaczki myjemy i odcinamy nadmiar widocznego tłuszczu. Skórkę nacinamy ostrym nożem w kwadraty (dzięki temu po pierwsze marynata głębiej wniknie w mięso, a po drugie wytopi się więcej tłuszczu podczas smażenia)

Do miski wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy Maggi, chili, imbir i miód. Dokładnie mieszamy i do powstałej marynaty wkładamy kacze nogi. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki co najmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie układamy na niej nogi kaczki skórą do dołu. Smażymy przez 7 minut na średnim ogniu, odwracamy i smażymy przez kolejne 7 minut.
Podsmażone mięso staramy się jak najbardziej odsączyć z tłuszczu i przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut, do momentu aż mięso będzie miękkie.


W międzyczasie ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany, odcedzony ryż mieszamy z sosem w którym piekła się kaczka. Tak przygotowany ryż podajemy razem z kaczymi nogami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...