niedziela, 3 czerwca 2012

Wiosenna tarta ze szpinakiem i dymką

Trochę leniwa tarta, bo z gotowego ciasta francuskiego (ciekawe kiedy w końcu spróbuję zrobić je samodzielnie…), ale za to taka wiosenna- za sprawą młodziutkiej cebulki ze szczypiorkiem… A tak zupełnie przy okazji chciałam się pochwalić nowym gadżetem kuchennym :-) Kupiłam sobie wałek do nacinania ciasta w kwadraty i teraz już nie muszę ciąć ciasta w paseczki, żeby ułożyć kratkę na wierzchu tarty, tylko szast-prast ;-) i idealnie równa kratka gotowa. Dzięki temu Wiosenna tarta ze szpinakiem i dymką, nie tylko smakuje, ale i wygląda ;-)



Składniki:
270g ciasta francuskiego
300g świeżych liści szpinaku
250g sera ricotta
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Oliwa
Pęczek dymki
150g gęstego jogurtu naturalnego
Jajko



Wykonanie:
Szpinak myjemy i po osuszeniu siekamy, ale niezbyt drobno. Podsmażamy przez chwilę (ok. 5 minut) na patelni z rozgrzaną oliwą i mieszamy z serem ricotta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Dno blachy do pieczenia tarty wykładamy rozwałkowanym ciastem francuskim (zostawiając część do ozdobienia wierzchu tarty). Na spód wykładamy szpinak.
Dymki po umyciu i osuszeniu drobno siekamy, mieszamy z jogurtem i roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu i wykładamy na szpinak. Wszystko przykrywamy paseczkami wyciętymi z pozostawionego ciasta francuskiego. Ja do pokrojenia użyłam specjalnego wałka do nacinania ciasta w kwadraty, ale spokojnie można powycinać cienkie paseczki z ciasta i poukładać je na tarcie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie tarty. Gadżet - pierwsza klasa. Ciasto wygląda full profeska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny gadżet :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm też je uwielbiam, pyszności i jak łanie podana

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szpinak, a tarta taka apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne to urządzenie nie spotkałam wcześniej takiego :) A tarta pyszności

    OdpowiedzUsuń
  6. chcę to urządzenie i to pyszne cudo;)))

    OdpowiedzUsuń
  7. świetna ta ażurowa góra. bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super to wyszło. Już nie mogę się doczekać jak u siebie go użyję do takiego ciasta!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...