wtorek, 12 czerwca 2012

Racuchy z truskawkami

Placuszki w owocami na śniadanie robię już niemal automatycznie. Żeby nie było za nudno, czasem robię z pełnoziarnistej mąki, innym razem dodaję jogurt owocowy lub ziarnisty twarożek. Tym razem postanowiłam pokombinować z sezonowymi owocami i muszę powiedzieć, że truskawki sprawdziły się znakomicie. Racuchy z truskawkami znikały błyskawicznie :-)



Składniki:
2 jajka
4 łyżki cukru
150g gęstego jogurtu naturalnego
Szklanka mleka
200g mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
½ kg truskawek

Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i ubijamy. Dodajemy mleko, jogurt  i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy olej i całość dokładnie mieszamy.
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek, połowę z nich rozdrabniamy za pomocą blendera, a drugą połowę kroimy w plasterki.
Truskawki pokrojone w plasterki dodajemy do masy, mieszamy i na rozgrzanej patelni smażymy placuszki- po parę minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.
Podajemy polane sosem ze zmiksowanych truskawek. Sos możemy odrobinę dosłodzić, ale nie jest to konieczne.


Truskawki 2012

3 komentarze:

  1. Racuchy sa z drozdzy a te placuszki to pancakes :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takich racuszków to nikt by sobie nie odmówił!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...